Грижи за пациентите с напреднал рак в края на живота – Кога да изберем палиативните грижи?

Тази статия обяснява как да разберете кога е време да спрете лечението и да се насочите към палиативни грижи в края на живота. Вие можете да използвате тази информация за разговор с вашия лекар относно възможностите, които имате, и да изберете най-добрите за вас грижи.
Когато имате рак и сте опитали много лечебни режими без успех, е трудно да разберете кога да спрете опитите. Понякога, дори и при най-добро лечение, раковото заболяване продължава да се разпространява. Въпреки че е трудно да се възприеме, най-доброто за вас в този момент може да бъде да спрете лечението за рака и да се насочите към грижи, които ви помагат да се чувствате удобно и да нямате болка.
 
Ракът отговаря най-добре на първото лечение
 
Когато лекувате тумор за първи път има надежда, че лечението ще разруши раковите клетки и ще ви предпази от рецидив. Но ако вашият тумор продължава да расте на фона на лечението, има малък шанс следващото лечение да помогне.
Това е особено вярно за солидните тумори, като рака на гърдата, дебелото черво, белия дроб и саркома. Лекарите знаят много за това как тези тумори растат и се разпространяват с времето и как отговарят на лечението. Те са установили, че непрекъснатата смяна на една лечебна схема с друга носи много малко ползи или е съвсем безполезно.
 
Кога многото лечебни схеми няма да помогнат?
 
Ако сте опитали три различни лечебни режима и вашият рак продължава да расте и да се разпространява, последващото лечение обикновено не ви помага да се чувствате по-добре и не увеличава вашия шанс да живеете по-дълго. Напротив – последващото лечение може да причини сериозни странични ефекти, които да скъсят вашия живот и да намалят качеството на живот за времето, което ви остава.
Въпреки това почти половината хора с напреднал рак продължават да се подлагат на химиотерапия – дори когато тя няма почти никакъв шанс да им помогне. Те умират в страдание, което не трябва да изпитват.
 
Как да разберете кога да спрете лечението?
 
Може да бъде трудно както за пациента, така и за лекаря, да говорят за спирането на лечението за рака и да се съсредоточат върху палиативните грижи в края на живота. Може да се наложи вие да започнете разговора. Лекарите не винаги знаят колко точно пациентите искат да знаят. Но ако вие зададете въпроси, лекарят трябва да ви даде ясни отговори.
Вие трябва да разберете колко е напреднал вашият рак. Питайте лекаря за стадия на вашето раково заболяване и колко се е разпространило. Вие освен това трябва да знаете прогнозата си, или колко живот ви остава. Никой не може да каже съвсем точно това, но вашият лекар трябва да бъде способен да ви каже приблизително месеците или годините.
Освен това вие трябва да знаете дали последващото лечение за рака ще ви помогне да живеете по-дълго. Попитайте вашия лекар да ви обясни рисковете и ползите от всяка лечебна схема. В противен случай вие можете да помислите, че трябва да продължите борбата с рака, дори когато това не е най-доброто решение за вас.
 
Понякога, ако няма повече лечебни схеми, които да се приложат върху вас, и вие искате да продължите опитите, можете да се включите в клинично проучване. Клиничните проучвания предлагат нови, експериментални лечебни схеми. Попитайте вашия лекар дали сте подходящи за клинично проучване.
Ако решите да не се подлагате на следващи лечебни схеми, тогава е време да обсъдите палиативните грижи.
 
Палиативните грижи подобряват качеството на вашия живот.
 
Грижите в края на живота се наричат палиативни, или хосписни грижи. Това са грижи за вашите физически, умствени и духовни нужди в края на живота. Те не са насочени към лечението на вашия рак, но ви помагат да не изпитвате болка или други симптоми. И те помагат на вас и вашето семейство да вземете максималното от времето, което ви остава да сте заедно.
Палиативните грижи могат да се извършват във вашия дом, в хоспис или в болница. Те включват много услуги, като:
 
  • лекарски и сестрински грижи
  • контрол на болката
  • венозно хранене
  • физикална терапия
  • психологически консултации за семейството и приятелите, свързани с мъката и тъгата
  • услуги, които да дадат възможност за почивка на вашите близки и болногледачи.
Кога е време за палиативни грижи?
 
Ако сте достигнали момента, когато нищо повече няма да помогне, лекарите ви препоръчват да се обърнете към хоспис за включване на палиативни грижи. Времето за това е, ако:
 
  • вашият лекар счита, че няма да живеете повече от шест месеца;
  • няма други лечебни схеми, които да ви помогнат; и
  • вие не можете повече да се грижите за себе си и прекарвате по-голямата част от времето в лелото си или в кресло.

Уведомете вашия лекар колко точно искате да знаете за вашия рак и че сте готов за обсъждане на грижите в края на живота. Попитайте вашия лекар:

  • Колко дълго ще живея, ако се подложа на последващото лечение?
  • Какво ще се случи, ако не се подлагам на допълнителни лечебни схеми?
  • Каква е целта на допълнителното лечение?
  • То ще спре или забави моето раково заболяване, или ще ми помогне да се справя със симптомите?
  • Кой е най-добрият начин да се справя със симптомите и страничните ефекти?
  • Има ли нещо, което мога да направя, за да направя остатъка от живота си по-добър?
  • Трябва ли да се срещна с някого, който да ми разясни хосписните грижи?
Ако искате да знаете повече за хосписните грижи: Помолете вашия лекар да ви насочи към хоспис.
Обсъждането на палиативни грижи не означава, че се включвате в тях. И, дори ако решите да се запишетеза хосписни услуи, вие винаги можете да промените вашето решение. 

Предимствата на Хоспис „Зора“ пред други лечебни заведения са:

  • Обучен специализиран персонал – назначени са реанимационни медицински сестри с дългогодишен стаж и опит
  • Лекарският екип може да назначава терапии за контрол на болката, които да се прилагат в лечебното заведение
  • Хосписът се намира в сградата на лечебно заведение и има добра координация с всички медицински специалисти, които работят там
  • Хосписът има интензивен сектор
  • Хосписът е оборудван със специални легла, предотвратяващи появата на декубитални рани при лежащи пациенти
 
Материалът е разработено в сътрудничество с American Society of Clinical Oncology, подготвен и преведен за Националното сдружение на общопрактикуващите лекари