Какво се случва с тялото ни след дълъг болничен престой?

След дълъг болничен престой тялото ни "забравя" да работи. А ако част в него е била в реанимация, възстановяването е още по-трудно.

В реанимациите лекарите се борят за живота на пациентите с помощта на сложни апарати, които заместват дишането и други функциите на организма, като едновременно с това подават и нужните лекарства. Интензивната медицина е в помощ при различни състояния – след операции, сърдечно-съдови инциденти, битови травми, катастрофи. Има ситуации, в които пациентите прекарват в тези отделения цели седмици и месеци.

Колкото повече е бил престоят, толкова повече време е необходимо за възстановяването на тялото и психиката. Това събитие е способно да промени целия живот на пациента.

  • Отново се учат да дишат

След престой в интензивно отделение пациентите се нуждаят от рехабилитация не само, за да раздвижат мускулите си, а и за да се научат да дишат. След Covid-19, белодробни и други заболявания, лекарите изписват на пациентите кислородни концентратори, които временно трябва да подпомагат дишането. Пациентите свикват с тях, а отучването става бавно и постепенно.

  • Слабост, трудност при сядане в леглото, трудност дори при вдигане на ръце или крака
  • Ако пациентът е бил интубиран, могат да възникнат проблеми с говора и приема на храна
  • Проблеми с паметта, съня, трудна концентрация, тревога заради външния вид
  • Постреанимационна  психоза

Обичайно е такива пациенти да изпадат в делириум, да бълнуват, да халюцинират, да чуват гласове, да изпитват неистов страх. Постреанимационната психоза е описана от медиците още през 60-те години. Причините за нея са различни – последствия на болестта, липса на достатъчно кислород в мозъка, странични ефекти от упойки и успокоителни препарати, смущенията на съня заради спирането на седативните лекарства. Но за нея се говори твърде малко – пациентите се притесняват да споделят усещанията си дори и пред близките, за да не ги помислят за „луди“.

Важно е те да знаят, че не са сами – подобни усещания се наблюдават при две трети от пациентите, преминали през реанимация.

  • Мускулите отслабват и се атрофират, затова е необходима рехабилитацията

След като дни наред основните функции на организма са били поддържани от апарати, тялото трябва отново да се научи да ги изпълнява.По данни на американския университет Джон Хопкинс, всеки ден в реанимация намалява мускулната сила от 3 до 11% процента и този ефект остава минимум две години след изписването. Затова рехабилитацията е важна още от първите дни след изписването на пациента и трябва да продължи до пълното му възстановяване. 

  • Стъпка по стъпка

Възстановяването на пациентите след изписване от интензивно отделение е дълъг процес. Те отново се учат да сядат, да стават, да ходят, да дишат и да се хранят. Това ще се случи по-бързо и удобно за близките, ако имат помощта на специалисти по физиотерапия, рехабилитация в болница или хоспис за долекуване. Много от хората, преминали през реанимация, коренно преосмислят отношението си към живота и започват да се радват на малките неща от ежедневието – пеенето на птиците, цветята, синьото небе, храната. Неща, които ние, здравите, обичайно приемаме за даденост.