УСЛУГИ

Хосписът осигурява медицинско наблюдение, поддържащо лечение, предписано от лекар, здравни грижи от всякакъв характер, премахване на болката и психо-емоционалните ефекти от болестта, както и осъществяване на морална подкрепа за пациента и неговите близки.  Хоспис "Зора" предлага  възможност за дневен престой на различни медицински състояния, както и извършване на диагностични и терапевтични процедури.

! Нова услуга - предоперативна подготовка на пациенти, нуждаещи се от очни операции. Включва всички необходими консултации, прегледи и изследвания, без пациентът да напуска хосписа и да обикаля различни лекари и лаборатории. Особено подходяща за възрастни и трудноподвижни пациенти, пациенти с хронични заболявания, които не бива да бъдат излагани на риск от много контакти и инфекции, особено в сезони на вирусни заболявания. 
Ежедневно с пациентите работи рехабилитатор, който изгражда отделна програма за всеки пациент, съобразно с неговите индивидуални потребности.  В залата за физически упражнения хората могат да участват в организирани групови занимания, съобразени с нуждите им от движение, като йога за възрастни и други. Специалистите от Хоспис "Зора" предоставят помощ при снабдяването им с медикаменти, уреди и пособия, необходими за подпомагане на тяхното състояние. Има възможност за обучение на пациентите и на семействата им с цел осигуряване на максимален комфорт при реализиране на избраната от тях форма на лечение.

Към Хоспис "Зора" могат да се приемат и пациенти с намалено зрение – за техните нужди има специализирано оборудване, подпомагащо нуждата от ежедневна комуникация и връзка със света.
Хоспис "Зора"  предлага и Дневен стационар, който е много подходящ за хора, които искат да прекарат деня в лечебното заведение, а вечер да се прибират вкъщи при близките си.

 Хосписът се намира на адрес: София, кв. „Полигона“, ул. „Петър Протич“ 4 на 4-я етаж, прекрасно оборудвани помещения, като разполага със единични,  двойни, оборудвани за инвалиди стаи и стаи, оборудвани за интензивно лечение, столова, библиотека, зала за социални контакти, кухня и зала за физически занимания. Всички стаи имат собствен санитарен възел.
По време на престоя, на  разположение на пациентите 24 часа в денонощието е осигурен медицински персонал, както и възможност за консултации, прегледи и изследвания от специалистите на Медицински център "Зора" и Болница "Зора" на място при нужда.

  • Хоспис "Зора" разполага с wifi покритие на цялата територия, което позволява на всички, които разполагат с мобилни устройства да ползват всичките им функционалности и възможности за комуникация.
  • Хоспис "Зора" е оборудван с телевизори във всички помещения за общо ползване.
  • Хоспис "Зора" е оборудван с пералня, сушилня и помещение за гладене, където ще се перат личните дрехи.
  • Допуска се донасянето и подмяна на обзавеждането с лични вещи, за създаване на по-голям комфорт, стига покритията да са подходящи за почистване и дезинфекция и след съгласуване с Управителя на хосписа.

Часове за посещения:

Часовете за посещения са препоръчителни и са обявени в Правилника за вътрешния ред.

Сутрин от 10.00 ч. до 12.00 ч.

Следобед от 15.00 ч. до 17.00 ч.

Хранене:

Храната, която се предлага в Хоспис "Зора" и балансирана и съобразена с индивидуалните нужди на всеки отделен постъпил – тя се приготвя в ресторанта и се сервира в столова, оборудвана по всички съвременни изисквания. Ако носите храна за Вашите близки, можем да я съхраняваме в хладилник – молим Ви да надпишете име, дата и час. Съхранението е за 24 ч, в зависимост от вида на храната.

Чай, кафе или други напитки се сервират на всички пациенти при желания.

Водата, която се предлага е винаги прясна, пречистена по метода на обратна осмоза и 4-степенна филтрация, топла и студена. Всеки получава индивидуална бутилка за вода, за стаята за да може персоналът да измерва приема на течности за денонощие.

За тези, които нямат възможност да присъстват в столовата, храната се сервира в стаята. 

При спазване на всички законови изисквания, Хоспис "Зора" извършва следните дейности:

•    24 часа медицинско наблюдение, сестрински грижи и санитарно обслужване;
•    24 часова грижа и наблюдение на тежко болни;
•    Лекарска визитация всеки ден;
•    Административна визитация веднъж седмично;
•    Консултация със специалисти при нужда;
•    Рехабилитация;
•    Хранене с възможност за диетични ястия при нужда;
•    Пълно  хигиенно обслужване и пране на постелъчно, лично бельо и дрехи.

Домът разполага с антидекубитални дюшеци, необходимата апаратура за обслужване на инвалидизирани и тежко болни пациенти. В сградата има асансьор, улесняващ  достъпа на пациентите до различните етажи.

Допълнителни услуги

  • Съдействие за извършване на специализирана консултация; Възможност за специализирани изследвания и диагностични процедури; Съдействие при подготовка на документи за ТЕЛК:  
  • Съдействие при изготвяне на документи за издаване на Протоколи на НЗОК за изпълнение на медикаментозно лечение 
  • В Хоспис "Зора" могат да бъдат настанявани терминално хронично болни и инвалидизирани пациенти - както български, така и чужди граждани.
  • Фризьор, маникюр и педикюр при поискване
  • Посещение на театър, опера, балет, разходки в парк

При постъпване в хосписа, за всеки пациент се изготвя индивидуална рехабилитационна програма. При необходимост се провежда консултация с лекар-специалист.

ПРИЕМ: Съгласува се с управителя на хосписа или старшата сестра. Обадете се на телефоните, посочени в страницата за контакти;

ПРЕВОЗ: При необходимост може да бъде организиран  превоз с линейка;

ПРЕСТОЙ: Определя се от самия пациент или негови близки след запознаване с реда за прием и престой в хосписа;

ЛИЧНИ ВЕЩИ: Препоръчително е пациентът да носи свои лични вещи - гребен, кърпа, бельо, чехли за баня, тоалетни принадлежности и др.:

ЛЕКАРСТВА: Желателно е лекарствата и здравната документация на пациента да бъде предадена на старшата сестра в хосписа при настаняване, която носи отговорност за съхранението й;

ПОСЕЩЕНИЯ: Можете да посещавате близките си всеки ден. Пациентите са в следобедна почивка от 14.00 до 16.00 ч.:

ХРАНЕНЕ: Храненето е диетично, в зависимост от нуждите на пациента;

ТЕЛЕФОН: Ползването на телефон е неограничено за разговор с близки;

ТЕЛЕВИЗИЯ: Пациентите могат да ползват по всяко време безплатно кабелна телевизия. Всяка стая има индивидуален телевизор;

ПАРИ И ЦЕННОСТИ: При постъпване в хосписа не се носят ценни книжа и документи, големи суми пари и бижута;