Когато обличането е проблем

Ежедневното самостоятелно обличане може да бъде истинско предизвикателство за възрастни хора или пациенти с ограничена подвижност. Как да направим така, че обличането да не затруднява, а да улеснява нашите възрастни и болни близки?

Обикновено най-големият проблем е трудното боравене с копчета и ципове. Фината моторика на ръцете може да бъде затруднена от ставни или мускулни заболявания, след преживян инсулт, при Алцхаймер, Паркинсон или Множествена склероза, поради ограничен обхват на движенията. Дори и да има кой да им помага с обличането, хората все пак предпочитат да го правят сами възможно най-дълго.

Какъв е начинът те да бъдат улеснени?

Маура Хортън, дизайнер на детски дрехи от Северна Каролина, се замисля как да облекчи живота на своя съпруг. Той е футболен треньор, диагностициран с Болест на Паркинсон. Болестта му пречи да закопчава тениските и ризите си и Маура измисля решение – заменя копчетата с магнити. Започва да проектира дамски и мъжки ризи, като постепенно усъвършенства технологията – магнитите трябва да са достатъчно силни, за да държат дрехата закопчана, но същевременно слаби, за да може да се откопчават лесно.

След което продава технологията на една от най-големите компании за облекло в света, в сделка за милиони долари. От 2016 г. досега тези дрехи стават все по-достъпни за милиони пациенти по света.

Редица компании вече произвеждат адаптивно облекло, предназначени за хора с физически увреждания. За съжаление, те все още навлизат трудно на българския пазар, но покупката им е възможна чрез различни уебсайтове. И, разбира се, можете да ги ушиете сами или да направите корекции на дрехи, които вече имате.

Най-важният белег на тези дрехи е, че при тях липсват копчета. Копчетата, циповете и другите видове закопчавания (например на сутиени, на колани), силно затрудняват хората с ограничени движения. Вместо копчета дизайнерите използват еластични връзки и велкро закопчалки, които улесняват събличането на дрехите. Някои от тези дрехи напомнят на облеклото на малките деца, които все още не са се научили да закопчават копчета или да завързват връзките на обувките си.

Облеклото е проектирано така, че да може да се нахлузва и закопчава отпред, отзад или отстрани. Това улеснява обличането, ако сте седнали, легнали или не можете да вдигнете ръце или крака.