Как да говорим с близък, ако той има деменция?

Тя ви е била опора през целия живот, но днес не може да си спомни дори кой ден от седмицата е. Как да говорим с майка си, ако тя не може да си спомни дори най-простите неща?

Проблемите  с паметта са нормална част от стареенето. На всеки се случва да не може да си намери очилата, или да му "избяга" точната дума. Но когато деменцията или болестта на Алцхаймер започват да пречат на ежедневните дейности, ви е нужна нова стратегия, за да сте сигурни, че майка ви или баща ви са обгрижени и в безопасност.

Ако сте подготвени за това какво ви очаква, ще имате възможност да планирате разговорите си, без никой от вас да се почувства разочарован или подразнен. Най-важното, което никога не трябва да забравяте, е, че човекът не е виновен за това, което му се случва. За съжаление, такава участ може да застигне всеки от нас. Често роднините смятат, че възрастният човек им се подиграва, но в действителност това, разбира се, не е така. Това поведение е следствие от болестта, а не е проява на лош характер.

Ето няколко практични съвета:

Дайте й цялото си внимание

  • Не се опитвайте да говорите с майка си от другата стая, докато готвите или вършите друга домакинска дейност
  • Осъществете зрителен контакт
  • Сведете до минимум разсейването от фонов шум – изключете радио, телевизор
  • Говорете кратко и ясно
  • Използвайте кратки изречения

Не я затрупвайте с информация!

  • Ако имате няколко теми за обсъждане или запомняне – съсредоточете се върху най-важната, нека да бъде само една
  • Бъдете търпеливи – дайте й време и още време

Когато говори тя:

  • Уверете се, че давате необходимото време да довърши изреченията си, дори ако това продължава повече време от обикновено. Усещането, че ви чуват и разбират, е важно за всяка възраст!
  • Не забравяйте, че смяната на ролите – вече вие се грижите за нея, а не тя за вас - може да я разстрои. Щадете чувствата й

Понякога разговорите могат да бъдат тъжни

  • Не приемайте лично факта, че тя не си спомня важни моменти от живота ви
  • В някои моменти тя може да осъзнае, че не помни това и също да се чувства зле
  • Разберете кое я кара да се чувства разстроена
  • Ако майка ви е объркана, притеснена, уплашена, разберете кое е в основата на тези чувства. Може би копнее да се върне в някой момент от миналото, или е разстроена, защото е осъзнала проблемите с паметта си.

Уверете я, че всичко е наред и винаги ще бъдете до нея! Кажете й, че разбирате как се чувства и че ще се справите с тази ситуация заедно. Не омаловажавайте страховете или притесненията, дори и да смятате, че не са съществени. Обичайно е възрастните хора с проблеми с паметта да бъдат параноични, подозрителни или разстроени. Тези страхове може да ви изглеждат измислени, но не ги омаловажавайте – за майка ви те са реални.

Кажете й, че я разбирате и подкрепяте, дори и да знаете, че няма причини за безпокойство.

Не я поправяйте, когато говори

  • Дори да има дребни грешки във фактите, не я поправяйте, когато говори. Сбъркано име на съсед или на сериал са дреболии, а честото поправяне в разговора може да доведе до раздразнение и у двама ви
  • Не спорете с нея!

Постепенно приемете истината и се грижете за себе си

При прогресията на болестта майка ви може да забрави дори кой сте. Или да вика от другата стая отдавна починалия ви баща. Не й казвайте, че вече го няма, защото това може много да я разстрои! Тя не помни момента, в който той си е отишъл и тази новина за нея може да бъде шокираща. Тя живее в друга реалност. Съгласете се с тази реалност – кажете например, че той ще се върне скоро.

Воденето на подобни разговори е изключително трудно

Лесно можете да се изтощите физически и психически. Грижете се за себе си, търсете помощ и поддръжка у другите членове на семейството, включително и професионална помощ.